Autoglas
REDIZAJN LEGENDE

Renault 5 Prototype, prednja svjetla koja vam - namiguju
Objavljeno 16. veljače, 2021.
Uspjeli su na moderan način oživiti prepoznatljiv izgled originalnog Renaulta 5

Kultni automobil sedamdesetih sa svjetlima koja namiguju. Zvuči li vam to poznato? Naravno, to je R5! Njegov je nestašan izgled dio našeg nasljeđa pa se iz modela Renault 5 Prototype predstavljenog u siječnju može jasno zaključiti otkud potječe. Nicolas Jardin, autor vanjskog dizajna prototipa, pojasnio nam je kako je na suvremen način oživio prepoznatljiv izgled originalnog Renaulta 5.

Još je 1972., godine kad je taj model stigao na tržište, Renault tom pogledu dao i lice u popularnom reklamnom crtanom filmu Les aventures de Supercar. Isti je lik bio česta pojava na cestama tijekom kampanje „Zgrabi upravljač“ provedene u isto vrijeme. Svjetlima Renaulta 5 dodane su lijepe oči. Upravo je taj klasičan i prepoznatljiv pogled Nicolas Jardin želio oživiti u modelu Renault 5 Prototype, istodobno ga uvodeći u budućnost. Dizajneri su oživili originalni izgled inačice iz 1972. Nisu pribjegavali retrodizajnu, ali iz prototipa su jasno vidljivi prepoznatljivi elementi njegova kultnog pretka.

- Nismo imali neograničenu slobodu u radu na ovom projektu. Bila je to reinterpretacija modela R5 i njegovo prenošenje u budućnost. Morali smo dizajnirati suvremeni proizvod - rekao je Jardin. Kako bi se ponovno dizajnirala nestašna glavna i dnevna svjetla, „dizajn smo započeli s linijama, kutovima i radijusima elemenata s prednjeg dijela originalnog R5. Zatim su tijekom skiciranja glavna svjetla poprimila posve drukčije dimenzije i dizajn“. Njihov konačan izgled vrlo je razrađen, isklesan i podsjeća na oči koje se smiju i blago su naborane. Dnevna svjetla pravokutnog su oblika i nalaze se na dnu te podsjećaju na dodatna svjetla za maglu s originalne inačice. Kao i tada, smještena su na prednji odbojnik u boji karoserije.

Zbog dizajna i tehnologije svjetla modela Renault 5 Prototype na papiru nemaju puno toga zajedničkog s originalnim modelom R5. Ipak, izgled nam je posve prepoznatljiv. "Da bi bio dostojan nasljednik modela R5, automobil je morao biti izražajan i živahan. Uspjeli smo to postići na ovom prototipu te je on savršen primjerak suvremenog dizajna i radosti življenja svojstvene marki Renault", zaključio je Jardin.

Milan Bugarić
LED Matrix tehnologija omogućuje ugradnju programirane animacije s pomoću koje svjetla oživljavaju. To je vidljivo iz, primjerice, niza svjetlosnih efekata kojima automobil izražava dobrodošlicu. Osvjetljava se novi logotip automobila, čime se pokreće animacija koja se proteže u prednju rešetku. Zatim se uključuju glavna svjetla, kao da automobil namiguje.