Novosti
MAĐARSKA

Obnova škole i crkve
Objavljeno 14. siječnja, 2021.
Mađarska će obnoviti potresom uništenu Prvu osnovnu školu Petrinja i crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini, objavio je državni tajnik mađarske vlade za vjerske i etničke odnose.

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto prošli je tjedan u Petrinji najavio da će Mađarska obnoviti jednu školu i crkvu te pojasnio da će se to odrediti tijekom posjeta državnog tajnika. Šef diplomacije to je otkrio tijekom primopredaje prva dva od ukupno 56 kontejnera koje će mađarski MOL donirati potresom pogođenom području. Državni tajnik Miklos Soltesz u srijedu je u Petrinji rekao da će svi kontejneri biti poslani do 20. siječnja.

Soltesz je objavio da će Mađarska obnoviti petrinjsku Prvu osnovnu školu, u koju ide oko 450 učenika, te da je na lokalnim vlastima da odluče hoće li ona biti izgrađena na istom mjestu ili drugdje. Vlada u Budimpešti obnovit će i crkvu sv. Nikole i Vida u Žažini u kojoj je u potresu život izgubio orguljaš.

"Nadamo se da će obnova škole i crkve pridonijeti da ljudi ostanu u svom kraju", rekao je Soltesz.

Naglasio je da je nakon "višestoljetnog suživota i vrlo dobrih odnosa" dviju zemalja prirodno da Mađarska pomogne Hrvatskoj. H
56

kontejnera donira MOL potresom pogođenom području
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U SAMOIZOLACIJI SE TRENUTNO NALAZI 929 OSOBA

U OBŽ na koronavirus novopozitivna 71 osoba

2

MJESEČNO POTROŠE DO 500 KUNA

Hoće li više cijene cigareta promijeniti navike pušača?

3

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

19 oboljelih, jedna osoba preminula