Autoglas
KYMCO PEOPLE 125S, GRADSKI SKUTER ZA MLADE

Izgleda malen, ali se ponaša kao veliki
Objavljeno 5. siječnja, 2021.
Lako se njime upravlja, troši benzina k’o Zippo upaljač, izgleda ozbiljno, a cijena mu je povoljna. To je pravo krizno vozilo

Iako nešto skromnijih “pluća”, tajvanski skuter Kymco People 125S idealno je gradsko prometalo koje se odlikuje mizernom potrošnjom, vrhunskom upravljivošću, solidnim performansama i praktičnošću. Ubrzani ritam života, sve više radnih obveza i neimaština zbog koronakrize, idealan su teren za ovo vozilo. People 125S lak je za upravljanje, troši benzina k’o Zippo upaljač, izgleda više nego ozbiljno, a cijena mu je povoljna. Pravo krizno vozilo!

Jednostavan, zrakom hlađen četverotaktni agregat s elektronskim napajanjem goriva nudi 11,5 KS što je dovoljno za 110 na sat, a odlikuje se iznimno niskom potrošnjom. Motor brzo doseže 90-100 km/h, nakon čega se još malo muči da dosegne 110-112 km/h. Digitalni sat brzinomjera uspio se popeti i do 116 km/h, ali čini se da se to čudo dogodilo samo jednom. Prilikom testa konzumacija benzina kretala se oko tri litre na sto prijeđenih kilometara. “Baby“ Kymco u stanju je s jednom litrom goriva prijeći pedesetak kilometara, ako ste nježniji s ručicom gasa i vozite otvorenom cestom.

Niska masa
Budući da 80 kilometara na sat dostiže u trenu, iza nas je redovito na svakom semaforu ostajala kolona automobila. Prostranost je još jedna od odlika ovog vozila. Veliko sjedalo dovoljno je raskošno i za dvije osobe, a ispod njega nalazi se spremište zavidnog volumena. Ipak, ono što nas je najviše oduševilo je nevjerojatno niska masa cijelog vozila od samo 120 kilograma. Njime će bez pol muke baratati i ženska ruka, a osobama ljepšeg spola osmijeh će na lice izmamiti i serijski ugrađen prtljažni kofer. Tu je i serijski, visoki vjetrobran iza kojeg vjetra gotovo da nema, što će dobro doći u hladnijim danima, a korisni su i štitnici za ruke, prozirni poput vjetrobranskog stakla, što se naizgled doima vrlo atraktivno, a i korisno je kod hladnoće. Vozne su značajke dobre, nema uvijanja okvira, skuter skreće u zavojima tamo gdje bismo mi to željeli.

Uzak i vižljast

Što se tiče amortizacije, People S je prilično tvrd, što pogoduje sportskom “osjećaju”. Vilice i amortizeri dobro upijaju neravnine, a moguće ih je podešavati za jednu ili dvije osobe na sjedalu ispod kojeg ima mjesta i za dvije jet-kacige. Tu je i mali pretinac na unutarnjoj strani plastične oplate koji nažalost nije opremljen bravom za zaključavanje. Inteligentnim prilagođavanjem brzine, putovanja su prilično podnošljiva, a neudobnost dolazi do izražaja tek na najviše oštećenim cestama. S kratkim međuosovinskim razmakom od 1390 mm, izuzetno je okretan i kroz gradsku vrevu probija se bez imalo problema. Postavljen je na kotače od 16 sprijeda te 14 inča straga, što mu daje izgled i karakteristike pravog, pravcatog maxi-skutera.

Uzak i vižljast, atraktivnog, modernog izgleda, bogato opremljen te neizmjerno štedljiv, Kymco People 125S osvaja simpatije već nakon nekoliko kilometara. Cijena je također povoljna i iznosi prihvatljivih 23.500 kuna. Više o ovom skuteru, ali i drugim modelima skutera, motocikala i automobila, možete pročitati na Quattroruote.hr.

DOBRE KOČNICE
Instrumenti u kokpitu su digitalni i prikazuju podatke o brzini i prijeđenim kilometrima, no nedostajalo nam je putno računalo s prikazom potrošnje. Svjetla su izvedena u LED tehnologiji i sprijeda i straga, što je moderan i atraktivan detalj za pohvalu, a nude i zavidnu količinu “dana“ prilikom vožnje noću. Kočnice sa po jednim diskom sprijeda i straga solidno i zadovoljavajuće zaustavljaju skuter pri svim brzinama, a sigurnom kočenju pridonosi serijski ugrađen ABS sustav na oba kotača.
50

km se može, ako ‘nježno’ vozite, prijeći s jednom litrom goriva
23,5

tisuća kuna cijena je Kymco People 125S skutera
Zrakom hlađen četverotaktni agregat s elektronskim napajanjem goriva nudi 11,5 KS