Autoglas
HIBRIDNA OFENZIVA

Touareg eHybrid i Touareg R stigli u hrvatske autosalone
Objavljeno 5. siječnja, 2021.
Obje varijante karakteriziraju električni doseg do 47 km i niska potrošnja

Volkswagen je dopunio svoju hibridnu ofenzivu te je Touareg od sada dostupan i u dvije različite plug-in hibridne verzije. Obje varijante karakteriziraju električni doseg do 47 kilometara (WLTP ciklus) i niska razina prosječne potrošnje. Ponuda SUV modela s elektromotorom i benzinskim motorom započinje Touareg eHybridom sa sistemskom snagom od 280 kW (381 KS). Oni kojima su važnije sportske karakteristike i odgovarajuća sportska oprema odlučit će se za Touareg R2. Uz 340 kW (462 KS) sistemske snage on je najsnažniji model.

Za nisku potrošnju i električni doseg od 47 km zaslužna je savršena interakcija između elektromotora i V6 benzinskog motora s turbopunjačem. U Njemačkoj je primjerice 99 % vožnji kraće od 100 kilometara. Za te se udaljenosti plug-in hibridni pogon s napunjenom baterijom (energetski sadržaj: neto 14,3 kWh, bruto 17,9 kWh) ističe po posebno niskoj potrošnji goriva i energije: 2,6 l/100 km i 24,2 kWh/100 km (Touareg eHybrid) te 2,7 l/100 km i 24,4 kWh/100 km (Touareg R). Plug-in hibridni pogoni obaju modela Touareg također se odlikuju iznimnim potencijalom na dugačkim putovanjima jer se baterija neprestano puni tijekom vožnje zahvaljujući rekuperaciji sile kočenja – drugim riječima, povratu energije tijekom kočenja. Ta je energija dovoljna kako bi Touareg eHybrid i Touareg R uvijek iznova mogli isključivati V6 motor tijekom usporavanja i na nizbrdicama da bi vozili u praznom hodu uz nultu stopu lokalnih emisija.

Oba modela predviđena su za najveće opterećenje prikolice od 3,5 tona. Uz tu svestranost – kojom se pokriva spektar od pravih off-road vozila preko luksuznih trkaćih automobila – novi plug-in hibridni modeli Touareg zauzimaju posebno mjesto među velikim SUV vozilima.Također, zahvaljujući sustavu Travel Assist on je prvi model Volkswagena koji pruža mogućnost vožnje s potporom do brzine od 250 km/h unutar granica sustava. Touareg tako ne reagira samo na vozila koja voze ispred, već i na ograničenja brzine te tijek ceste (zavoje, kružne tokove, raskrižja). Touareg eHybrid Atmosphere i Elegance startaju s cijenom od 567.045 kuna, dok Touareg R kreće od 641.013 kuna.

Milan Bugarić
PARKIRANJE NA KLIK DALJINSKOG
Touareg je prvi model VW-a koji se može automatski uvesti u parkirno mjesto i izvesti s njega zahvaljujući potpori Park Assist s daljinskim upravljanjem preko aplikacije na smartphoneu. Potpora za parkiranje Park Assist funkcionira i u potpuno električnom modusu E-MODE. Isto se odnosi na već poznatu funkciju potpore za manevriranje prikolicom Trailer Assist.
Možda ste propustili...