Autoglas
ATV VIROVITICA OSNOVAN KLUB OFF ROAD I QUAD VOZILA

Ljubitelji adrenalina i nježni čuvari šuma
Objavljeno 15. prosinca, 2020.
Iako su tek osnovani, ATV klub Virovitica će nekoliko članova poslati na svjetski poznatu utrku “Hunt the wolf” u Rumunjskoj

Vožnja off-road terenima postala je izuzetno popularan oblik rekreacije i opuštanja od svakodnevnog stresa, pa je i u Virovitičko-podravskoj županiji osnovan ATV klub Virovitica. Klub trenutno ima 30-ak aktivnih članova koji posjeduju neko off-road vozilo, od kojih je ATV definitivno najzastupljeniji.

- Osnovali smo i službenu facebook-stranicu koja već nakon nekoliko dana ima više od 300 pratitelja i nekoliko tisuća pregleda. Do proljeća se nadamo jednoj lijepoj brojci, a bitno je naglasiti i kako imamo veliku podršku raznih off-road klubova u Hrvatskoj – kaže dopredsjednik kluba Patrik Briševac.

Virovitički ATV-ovci žele, prije svega, postati ravnopravni “korisnici” šume kao što su to ribolovci, lovci ili planinari.

Vole prirodu
- Želimo da se na nas gleda kao na dobre ljude koji vole prirodu, životinje i uživaju u adrenalinu. Uvijek će biti neodgovornog ponašanja pojedinaca, koje i sami osuđujemo. Što se tiče članova našega kluba, odgovorno tvrdim da su sve samo ne divljaci. Smatramo da je šuma javno dobro i da se svatko u njoj ima pravo baviti određenim hobijem i uživati u njezinim čarima. Maksimalno se trudimo djelovati što je više moguće u skladu s prirodom te njezinim očuvanjem. Još kada smo bili neslužbeni, imali smo radne akcije čišćenja određenih mjesta za izlete u prirodi, a dobro poznato planinarima i sugrađanima je takozvano Vilinsko oko, ujedno i naše tradicionalno okupljalište svake nedjelje prije vožnje – dodaje Briševac te naglašava kako klub u svom radi želi ostvariti suradnju sa svima kojima bi njihove aktivnosti mogle biti od neke koristi.

- Tu prije svega mislim na vatrogasce, policiju ili Hrvatsku gorsku službu spašavanja. Imamo puno članova koji ovaj dio virovitičke Bilogore poznaju kao svoj džep i mislim da bismo zajedno mogli napraviti još više - kaže Briševac.

Natjecanja
U vrijeme off-road vožnji već nekoliko puta članovi ATV kluba Virovitica naišli su na prostrijeljenu divljač, koja pobjegne i nakon nekoliko prijeđenih kilometara sruši se na tlo. U takvim smo slučajevima odmah reagirali i pozvali odgovorne kako bi se životinja sklonila sigurnim putem i u skladu s pravilima lova - nastavlja Briševac te najavljuje i organizaciju raznih humanitarnih akcija.

- Mlad smo klub, ali imamo mnoštvo ideja i projekata koje želimo provesti u djelo, prije svega u vidu humanitarnih akcija, darivanja djece i stjecanja novih prijateljstava - istaknuo je Briševac. Organiziranje svih vrsta rekreacijsko-adrenalinskih vožnji, organiziranje prigodnih natjecanja, razvijanje suradnje sa srodnim klubovima u zemlji i inozemstvu, izdavanje publikacija na neprofitnoj razini te organiziranje raznih promotivnih aktivnosti i sve ono što stoji u klupskom Statutu za neke članove ipak nije dosta. Postoje i oni koji žele nešto više, pa njih klub planira poslati na najpoznatiju svjetsku utrku ATV vozila.

- Riječ je, naravno, o popularnoj “Hunt the wolf”, najtežoj i najzahtjevnijoj utrci koja se održava u Rumunjskoj, a smještena je u pokrajini Transilvaniji. Sve to imamo u planu i nadamo se da ćemo većinu i ostvariti – zaključio je Briševac.

Vladimir Grgurić
ČETVEROCIKL
AVT su vozila koja spajaju najbolje elemente svijeta automobila i motocikala. ATV je križanac, odnosno quad (četverocikl), a na hrvatskom tržištu danas ih ima mnogo, i to u raznim izvedbama, uključujući i podjelu sa samo dva ili sva četiri pogonska kotača:

- Ljudi ih koriste za razne stvari jer su izrazito širokih mogućnosti, od ozbiljnog i zahtjevnog rada do zabave i uživanja. Dakako, poput svakog vozila, i ATV/quadove potrebno je registrirati, a vozač mora posjedovati i vozačku dozvolu B-kategorije - kaže Briševac.
30

članova već se u prvih nekoliko dana uključilo u novi ATV klub Virovitica
300

pratitelja klub već ima na društvenim mrežama, a svaki dan broj se povećava
ATV Virovitica poslat će neke članove na najprestižniju svjetsku utrku ‘’Hunt the Wolf’’ u Rumunjsku