Osijek
DJECA I MLADI SA PSIHIČKIM POTEŠKOĆAMA

Vodeći je uzrok vršnjačko nasilje
Objavljeno 25. studenog, 2020.
Centar za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti ZZJZ-a Osječko-baranjske županije od 1. siječnja do 31. listopada evidentirao je 54 novoprimljene osobe iz domene mentalnog zdravlja, a time je ukupan broj aktivnih pacijenata iz ovoga sektora - 100. Posebno je zabrinjavajuća činjenica da su više od 90 posto pacijenata Centra iz domene mentalnog zdravlja djeca i adolescenti s psihičkim poteškoćama prouzročenim vršnjačkim nasiljem.

Riječ je o mladim osobama za koje je otkriveno kako trebaju psihološku pomoć u sklopu projekta “Moje snage i poteškoće”, posredovanjem kojega Centar provodi screening učenika sedmih razreda osnovnih i prvih srednjih škola na području Osječko-baranjske županije. Učenici ispunjavanjem samoocjenskog upitnika govore o svojim osjećajima, brigama i eventualnim poteškoćama. Upitnici se analiziraju, a o rezultatima se obavještavaju roditelji kod čije djece “ispliva” neka poteškoća te im se potom u županijskom ZZJZ-u nudi savjetovanje i/ili stručna pomoć. U posljednjem krugu screeninga sudjelovali su učenici iz 21 škole na području županije, a među ispitanicima su prevladavali osnovci – njih ukupno 75 posto.

„To su djeca i mladi koji se kod nas uključuju u tretmane zbog emocionalnih poteškoća koje su obično vezane uz poteškoće s učenjem ili, mnogo češće, poteškoće u ostvarivanju kontakta s vršnjacima. Do emocionalnih poteškoća u toj skupini dolazi najčešće zbog socijalnog ignoriranja. Javlja se više kod djevojaka, i ima ozbiljne posljedice poput depresije ili samozljeđivanja“, objašnjava voditeljica Centra dr. Marija Kribl, uz napomenu kako je vršnjačko nasilje u stalnom porastu. Slična je situacija, ističe dr. Kribl, ako ne i gora, kada su u pitanju ovisnici o kocki i alkoholu koje se gotovo uopće ne javljaju dobrovoljno na tretmane. "U ovoj smo godini registrirali samo pet osoba zbog ovisnosti o kocki te dvije osobe zbog ovisnosti o alkoholu. Svima je jasno kako to ni iz daleka ne odražava pravo stanje u društvu, nego činjenicu da je riječ o skupini ovisnika koji se ne doživljavaju kao takvi“, kaže dr. Kribl.

Kockanje je teška bolest koja dovodi do narušavanja psihičkog zdravlja i manifestira se kroz depresivna stanja, suicidalna razmišljanja, a često i do izvršavanja suicida. Također to i financijski uništava obitelj. Kada je u pitanju ovisnost o alkoholu, koja je uz pušenje cigareta najraširenija ovisnost u Hrvatskoj, stvarni broj onih kojima treba liječenje prolazi ispod radara zbog socijalne prihvatljivosti konzumiranja alkohola.
I. Solar
Možda ste propustili...

TEMPERATURE ZRAKA DO MINUS SEDAM

Starijima preporučen poseban oprez

TRG ANTE STARČEVIĆA VEĆ NEKO VRIJEME S KREZUBOM JAVNOM RASVJETOM

Središnji gradski trg u (polu)mraku, gradska uprava za to zna od ljeta!?

PRVI SNIJEG POKRIO PROMETNICE

Lagano zagrijavanje za sve zimske službe

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NASTAVLJENI RADOVI NA NOVOM STADIONU

Vlasnik privatne parcele i NK Osijek postigli dogovor

2

NAKON ČLANKA U GLASU SLAVONIJE

Novih pet reflektora stiže za desetak dana?

3

CRNA TOČKA U JOSIPOVCU

Ponovno sudar kod školskog parkirališta