Regija
AKO IH I BUDE, PREDBOŽIĆNE MANIFESTACIJE BIT ĆE SKROMNE

Advent u Baranji: dio je još “na čekanju”, dio otkazan
Objavljeno 25. studenog, 2020.
BELI MANASTIR

Približava se prosinac, mjesec tijekom kojega su diljem Baranje organizirane brojne adventske svečanosti. No hoće li ih ove godine biti, i u kakvom opsegu, još uvijek nam nitko ne može sa sigurnošću reći. Ako ih i bude, neće biti na prošlogodišnjoj razini, nego znatno skromnije. Razlog je dobro poznat, a to je pandemija koronavirusa koja je za sobom povukla zabranu masovnijih okupljanja i primjenu svih ostalih mjera koje propisuju nacionalni i lokalni stožeri. Podsjetimo, prije sedam godina zaživjela je manifestacija Advent u Baranji, koju je TZ Baranje organizirao u suradnji s udrugama i dijelom baranjskih jedinica lokalne samouprave. Uobičajilo se da se prva svijeća pali u Petlovcu, druga u Dardi, treća u Kneževim Vinogradima, a četvrta u Belom Manastiru. Paljenje svijeća obično je pratio prigodni program u kojem su sudjelovali učenički zborovi, mjesne udruge, pokoji bend, sve to bez estradnih zvijezda. Dodatni ugođaj stvarala je bogata ponuda baranjskih delicija s lokalnih OPG-ova. U Belom Manastiru manifestacija je trajala i više dana, uz brojne kulturno-zabavne i gastronomske sadržaje, a sve je završavalo puštanjem stotina lanterni u nebo. Kako ističu u TZ-u Baranje, Općina Petlovac otkazala je ovogodišnji Advent. Načelnik Općine Kneževi Vinogradi Vedran Kramarić, ističe pak kako je 99,9 posto sigurno da adventske svečanosti u središtu mjesta neće biti, ali će prigodni pokloni ipak biti podijeljeni najmlađim stanovnicima na neki drugi način. Ni Bogdanka Čudić-Vilić, predsjednica udruge Đola, nositelja darđanskog dijela Adventa u Baranji kod dvorca Esterhazy, ne može zasad ništa preciznije reći.

- Krajem tjedna održat ćemo još jedan sastanak s općinskim čelništvom. No, prema svemu sudeći, organizirat ćemo samo prigodni program za djecu u našim prostorijama, uz ranije najavljen raspored - kaže.

U Belom Manastiru djelatnici Baranjske čistoće postavljaju veliki adventski vijenac na središnjem trgu, a hoće li se na trgu i nešto događati - upitno je.

- Škakljiva je to tema. U planu je postavljanje kućica i štandova, bez koncerata i nastupa. Javio se i ugostitelj s ponudom tradicionalnih jela, ali najbolje je još malo pričekati - poručuje gradonačelnik Tomislav Rob, ne skrivajući zadovoljstvo što je Beli Manastir, bar zasad, slavonsko-baranjski grad s najmanje koronapozitivnih.
Ivica Getto
Možda ste propustili...

USKORO U VLASTITOM PROSTORU BRUTOPOVRŠINE 1300 ČETVORNIH METARA

Gradnja Centra za socijalnu skrb Đakovo kreće u travnju

FERIČANCI MIJENJAJU VIZURU SREDIŠTA

Nastavak uređenja Trga Matije Gupca

ŽUPANJA ĆE 11 DANA ŽIVJETI U ZNAKU 54. ŠOKAČKOG SIJELA

“Inat šokački” i u izlozima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

I U ĐAKOVU NAJVIŠE POVUKLA GRAĐEVINA

U epidemiji otvorena još 54 obrta, s gotovo 100 radnika

2

“SHARING IS CARING” U VUKOVARU

Pomažući drugima šire pozitivu i lanac dobrote

3

ZBOG EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

Otkazan turnir