Zdravlje
ČETVRTI NAJČEŠĆI KARCINOM

Rak vrata maternice može se spriječiti
Objavljeno 23. studenog, 2020.
Rak vrata maternice, četvrti najčešći karcinom među ženama u svijetu, bolest je koja se može spriječiti, ali svake godine od nje oboli najmanje 570.000, a umre 311.000 žena. Gotovo svi slučajevi povezani su s infekcijom raznim tipovima humanog papiloma virusa koji se prenosi spolnim kontaktom. Stopa zaraze dvostruko je veća u zemljama u razvoju, a stopa smrtnosti triput je veća nego u zemljama s visokim dohotkom. Širokim pristupom cijepljenju djevojaka mlađih od 15 godina cjepivom protiv HPV-a, humanog papiloma virusa, koji se smatra odgovornim za nastanak raka vrata maternice, poboljšanim probirom i pravodobnim liječenjem oboljelih žena, broj infekcija mogao bi se smanjiti za 40 posto, čime bi se do 2050. spasilo pet milijuna života, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Cilj strategije je smanjiti broj slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva te iskorijeniti tu bolest. Rak vrata maternice može se eliminirati samo kao javnozdravstveni problem. Stoga je cilj strategije WHO-a angažirati zdravstvene vlasti na cijepljenju 90 posto djevojaka do 15 godina cjepivom protiv HPV-a, potaknutih ih na probir na rak vrata maternice među 70 posto žena te na liječenje 90 posto žena s dijagnozom invazivnog karcinoma vrata maternice.

Neki će laboratoriji i ostali alati razvijeni tijekom pandemije COVID-19 biti korisni za probir na rak vrata maternice, a novi bi testovi trebali ubrzati liječenje i dobre rezultate, istaknuto je. S današnjom tehnologijom dijagnoza se može dobiti za 20 minuta, a žena se može početi liječiti odmah, što bi značilo da se nakon samo jednog posjeta liječniku i u istome danu može prionuti hitnom liječenju prekancerogenih lezija. Velik broj smrtnih ishoda od raka vrata maternice posljedica je ponašanja globalne zdravstvene zajednice koja je desetljećima zanemarivala tu bolest. J.Kn
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA POKRETAČ I KOORDINATOR SPORTA I REKREACIJE

Rekreacija na otvorenom je procvjetala

2

STUDIJA PREVIŠE VJEŽBANJA NIJE ŠTETNO

Svaki je korak važan za poboljšanje zdravlja srca

3

KORONAVIRUS

Imunitet traje najmanjea pet mjeseci