Autoglas
ZIMSKA OPREMA JE OBVEZNA

Pripremite se za zimsku vožnju i izbjegnite kazne
Objavljeno 17. studenog, 2020.
Pravila znaju biti dosadna, no pozornije se čitaju tek kada se prekršiteljima ispišu kazne, koje nisu malene - do 30.000 kuna

Od nedjelje je pa sve do 15. travnja iduće godine na snazi obvezno korištenje zimske opreme u uvjetima kada je kolnik prekriven snijegom ili je na kolniku poledica. Pod zimskom opremom, sukladno s Pravilnikom o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama za vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg spremnima za postavljanje na pogonske kotače.

Pod zimskom opremom kamiona i autobusa podrazumijevaju se zimske gume (M+S) ili lanci na pogonskim kotačima. Ako kamioni i autobusi zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima, a gume na vozilima moraju odgovarati dimenzijama u prometnoj dozvoli.

Pravila znaju biti dosadna, no pozornije se čitaju tek kada se prekršiteljima ispišu kazne, koje nisu malene. Kaznu između 5000 i 15000 kuna platit će pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu. Za taj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom od 1500 do 5000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Običan će vozač, pak, ako ga se uhvati u prekršaju, platiti 1000 kuna ako u zimskim uvjetima ima "ćelave" gume. Novčanom kaznom od 10.000 do 30.000 kuna kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da u prometu na cestama sudjeluje vozilo koje je isključeno iz prometa.

Vozač je dužan prije uključivanja u promet očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu. Zimske dionice javnih cesta na području Postaje prometne policije Osijek državne su ceste broj 2, 7, 213, 417, i 519.

- Pozivamo sve vozače da poštuju ograničenja brzine te da vožnju prilagode stanju na cesti i uvjetima vidljivosti, pri vožnji u koloni povećaju razmak između vozila, imajući na umu dulji zaustavni put, izbjegavaju nagla kočenja i nagle promjene smjera - kažu u PU osječko-baranjskoj. Također se vozači upozoravaju da pravovremeno pokazivačem smjera daju ostalim vozačima do znanja da će skrenuti vozilom. Vozači se pozivaju na oprez pri temperaturama ispod ništice na specifičnim mjestima poput usjeka, mostova, vijadukata, nadvožnjaka, gdje dolazi do pojave "ledene zasjede". Upravo je poledica prošle godine bila uzrokom velikog lančanog sudara na nadvožnjaku u Slavonskom Brodu, u kojem je sudjelovalo više od deset vozila.

Kombinacija umora i vožnje u zimskim uvjetima zna završiti tragično. Stoga se pozivaju vozači da, ako osjete umor tijekom vožnje, stanu, pogotovo ako su na autocesti, na prvo odmorište. Na svim cestama nužno je držati i propisan razmak u vožnji kako ne bi došlo do lančanog sudara. Potrebno je i provjeriti stanje akumulatora u vozilu, jer podosta ih zna "zaštekati" kod prvih niskih temperatura. Dobra priprema za zimske uvjete vožnje, kao i poštovanje prometnih pravila, rješava većinu mogućih problema.

Milan Bugarić
// ZIMA NA KOTAČIMA //