Učionica
AKADEMIJA ZA UMJETNOST I KULTURU U OSIJEKU ORGANIZIRALA BEETHOVEN MEĐUNARODNI KLAVIRSKI MARATON

Akademija okupila 17 pijanista koji su izveli kompletan opus Beethovenovih sonata
Objavljeno 1. studenog, 2020.

Dana 10. listopada 2020. godine Arheološkim muzejom Osijek kao i cijelom osječkom Tvrđom odjekivali su zvuci klavira. Odsjek za instrumentalne studije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Beethoven međunarodnim klavirskim maratonom obilježio je 250. godišnjicu rođenja Ludwiga van Beethovena. Ludwig van Beethoven, uz Mozarta, ime je koje je postalo sinonim ne samo za klavir, već i za europsku klasičnu glazbu u punom smislu. Od njegove bogate ostavštine odluka je pala na kompletan opus njegovih sonata, njih 32 koje su skladane za klavir i koje se smatraju Svetim pismom za pijaniste. Tim je događajem Akademija okupila 17 pijanista koji su izveli spomenut opus. Iako je ova godina po svemu bila izazovna kao ni jedna do sada i u kojoj smo svjedoci kako se većina kulturnih događaja i manifestacija odgodila ili otkazala, Akademija je produkcijski (producent Antonio Šabić) napravila sve kako bi Maraton bio održan. Taj je događaj prvotno bio planiran za svibanj, kada se obilježava Tjedan Europe, no uslijed već svima nam poznate situacije neizbježno je bilo događaj ili otkazati ili odgoditi. Ipak, Akademija je bila ustrajna pridružiti se u ovoj godini svim vodećim glazbenim centrima svijeta u obilježavanju te godišnjice (Beč, Pariz, Madrid, Rim…) i od nje nipošto nije htjela odustati, tako da je događaj prebačen za listopad čime smo svi u ovu akademsku godinu zakoračili uz zvuke Beethovena.

Podsjećamo i na prošlogodišnju panel-raspravu „Budućnost studija klavira“ kojom je Akademija, odnosno njezin (tada još mlađi) Odsjek za instrumentalne studije, u Osijeku okupila ravnatelje glazbenih škola od Zagreba do Beograda i na kojoj je raspravljano o svim izazovima, perspektivama, ali i poteškoćama i mogućnostima koje sa sobom nose i studij klavira i sama umjetnost koja se tiče klavira. Već tada i time se Akademija na ovom širem području postavila kao vodeća visokoškolska ustanova u umjetnosti, ali je kao takva i prepoznata. Ovo je samo jedan nastavak te inicijative Akademije da još više raste i razvija se u svojem glazbenom smislu, a kao dokaz tomu, usprkos svemu u ovim vremenima, svjedok je i održavanje ovog Maratona koji u prenesenom značenju, na neki način, oslikava kako je Akademija na tom polju – posebice svojim mladim snagama – spremna za maraton.

Cjelodnevni program započeo je u 10:10 u Arheološkom muzeju Osijek koji je za tu priliku i pod pandemijskim okolnostima morao smanjiti svoje kapacitete. Uzevši to u obzir, cijeli je program bio prenošen tijekom cijelog dana na mrežnim stranicama Akademije čime su se koncertnom maratonu mogli pridružiti gledatelji i slušatelji iz cijelog svijeta, a da je tomu tako svjedoči i činjenica od preko četiri tisuće virtualnih gledatelja iz zaista cijelog svijeta, od Finske do Brazila, dok je doseg ovog Maratona na Facebook-stranici Akademije bio čak deset tisuća ljudi!

Prvi dio Maratona bio je rezerviran za učenike srednjih glazbenih škola, onih iz Zagreba koje su predstavili Ruben Habuda i Zvjezdan Vojvodić, kao i za predstavnicu osječke Glazbene škole Tonku Kladarić koja je svojim nastupom Maraton i otvorila.

U drugom su dijelu Maratona nastupali studenti akademija, i to redom studenti klavira na osječkoj Akademiji – Kristina Hegeduš, Klara Sironić i Mihovil Begović, ali i studenti zagrebačke Akademije – Arsen Dalibaltayan i Stipe Prskalo.

Potom je uslijedio mrežni dio programa na kojem su se predstavili pijanisti koji zbog restriktivnih razloga koji su još uvijek na snazi u mnogim europskim i svjetskim zemljama nisu mogli sudjelovati fizički na tom velikom događaju. To su Aleksandar Đermanović iz Srbije, naš Marijan Đuzel s inozemnom adresom, Bojan Martinović iz Crne Gore i Dinara Klinton, Ruskinja s adresom u Velikoj Britaniji.

Večernji koncert bio je završni dio Maratona na kojem su klavirski stolac redom mijenjali Petar Klasan, domaći pijanist s adresom u Austriji, Sanja Sodad, pijanistica iz Pariza, Zoltán Thurzó, mađarsko-rumunjski pijanist, naš pijanist Danijel Detoni te srpski pijanist Vladimir Milošević koji je točno u 22:10 završio sa svojom sonatom.

Takvom maratonskom formom Akademiji je bio cilj susret, slobodno možemo reći, različitih naraštaja pijanista kao i različitih škola – razmjena iskustava prije svega, a ne isključivi ekskluzivitet.

Taj – nerijetko nazvan – spektakl u režiji Akademije podržali su Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Osijek, Studentski zbor kao i Studentski centar u Osijeku. Također, velika zahvala Akademije na potpori takvom, rijetko viđenom, događaju ide i Arheološkom muzeju Osijek, Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek te Vinariji Josić.

Antonio ŠABIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike