Učionica

Izdavačka djelatnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku
Objavljeno 30. lipnja, 2020.
Nakladnička djelatnost Akademije za umjetnost i kulturu prepoznata je kao poželjna platforma okupljanja recentne teorijske misli, metodičkih pristupa i interpretativnih analiza s koje, ukoričene u Akademijinim bibliotekama ili pak posebnim izdanjima, imaj

Postankom Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku nastavljeno je neprekidno i bogato djelovanje nakladničke djelatnosti bivših sastavnica – Umjetničke akademije u Osijeku i Odjela za kulturologiju osječkoga Sveučilišta. Izdavačkom se djelatnošću nove sastavnice nastavlja poticati objavljivanje znanstvenih i umjetničkih knjiga, sveučilišnih udžbenika, znanstvenoga (Nove teorije) i stručnog (Artos) časopisa, notnih zapisa, grafičkih mapa i kataloga likovnih izložbi te zborničkih izdanja, a sve u cilju veće vidljivosti ukupne djelatnosti Akademije te diseminacije dosega znanstvenog i umjetničkog rada njezina nastavnog osoblja.

Akademija je tako i u izdavačkoj djelatnosti preuzela najbolju praksu obiju sastavnica, pružajući, prije svega, svojim studentima recentnu znanstvenu i znanstveno-umjetničku literaturu, ali i mogućnost oblikovanja vlastitih sadržaja u prostoru studentskoga časopisa. U pripremi je, naime, peti broj Notana, časopisa studenata Akademije za umjetnost i kulturu, koji bi trebao biti objavljen do kraja lipnja ove godine.   

Nakladnička djelatnost Akademije za umjetnost i kulturu prepoznata je kao poželjna platforma okupljanja recentne teorijske misli, metodičkih pristupa i interpretativnih analiza s koje, ukoričene u Akademijinim bibliotekama ili pak posebnim izdanjima, imaju mogućnost doći pred studentsku, znanstveno-istraživačku i inu zainteresiranu javnost.

Knjiga je i dalje IN, knjižna su izdanja još uvijek najpoželjnija studentska literatura, a knjižnica Akademije za umjetnost i kulturu unutar svojih prostora, Čitaonice te Salona 33 izvrsno prezentira javnosti knjižnu produkciju kuće.

Znanstvene skupove u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu kao i zbirke studentskih radova, koje kao dokument jednoga vremena ostaju novim naraštajima, objavljivanjem zborničkih izdanja također prati nakladnička djelatnost.

Posebice treba istaknuti i sunakladničke projekte s renomiranim izdavačkim kućama u Hrvatskoj (primjerice Meandarmedia i Naklada Ljevak iz Zagreba) na čijem se usustavljivanju uznastoji već dugi niz godina. Zajedničkim se projektima uspostavlja suradnja s infrastrukturama profesionalnih kuća, od kojih se uči, kojima se nude raznovrsni aktualni i kreativni sadržaji te koji organiziranom distribucijskom mrežom brže i lakše dolaze do krajnjeg korisnika.

Izdavačka je djelatnost Akademije za umjetnost i kulturu redovito prepoznata i sufinancirana sredstvima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva kulture Republike Hrvatske te Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, na što smo osobito ponosni.

Digitalno doba u kojem živimo i pred izdavačku djelatnost postavlja nove izazove: promišljati o načinima opstanka tiskanoga teksta, poticati čitanje i kritičko mišljenje, vraćati se knjizi, pa i onoj tiskanoj, kao prostoru nepoznatih i neistraženih svjetova, znanstvenih spoznaja, izvora umjetničkih nadahnuća. Izazovima digitalnih tehnologija izdavačka djelatnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku već je odgovorila prilagodbom nekih tekstualnih sadržaja mrežnom načinu rada, a u pripremi je i biblioteka e-izdanja.

Tatjana ILEŠ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana