Novosti
FORUM ICT DRUŠTVO U OSIJEKU

Slavonska i hrvatska prilika za gospodarski skok je ICT sektor
Objavljeno 24. ožujka, 2018.

Prvi Forum ICT društvo, održan u petak u Osijeku, koji je okupio nekoliko desetaka sudionika, poslao je poruku kako konstituirati novi model društva na tragu digitalne transformacije.

- Osijek je za domaćina Foruma ICT društvo odabran kao grad u kojemu je aktivna dobro poznata grupacija Osijek Software City, koja je i okosnica ideje digitalne transformacije društva. Osim toga, to je grad suočen s iseljavanjem te ovdje spajamo IT sektor i migracije na način da uz pomoć IT-a zaustavimo daljnje iseljavanje ne samo u Osijeku nego u cijeloj Hrvatskoj. To je demografsko, razvojno i pitanje budućnosti i opstanka - naglasio je Anđelko Milardović, utemeljitelj Instituta za europske i globalizacijske studije, koji je, uz Osijek Software City, organizator prvog Foruma ICT društvo.

Digitalizacija

Milardović je naglasio kako je na Forumu prisutno više predstavnika hrvatske Vlade, jer je jasno kako nema razvoja bez digitalnog društva i zapošljavanja u kojemu iskorak moraju napraviti i politički akteri.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić, koji je kao izaslanik premijera pozdravio sudionike Foruma, naglasio je kako čak 45 posto hrvatskih građana ne posjeduje osnovne digitalne vještine. Gršić je naglasio da će Hrvatska uskoro osnovati nacionalnu koaliciju za digitalna radna mjesta i digitalne vještine. Naša zemlja, kazao je, tako će postati 19. članica Europske unije s takvom inicijativom. Nacionalna koalicija okupit će predstavnike znanstvenoistraživačkog sektora, gospodarstva, industrije, države i ostalih sektora koji se bave razvojem digitalnih vještina. Gršić je kazao kako se priprema strategija digitalizacije industrije te strategija digitalizacije Hrvatske, što su važni dokumenti za ostvarivanje digitalnog društva.

O aktivnostima Vlade na području digitalizacije govorila je pomoćnica ministra uprave Zrinka Bulić. Ona je naglasila kako je Vlada započela s planovima djelovanja na tri razine, digitalnom društvu, gospodarstvu i upravi. Kazala je kako su projekti Ministarstva uprave, a riječ je o informatizaciji poslovnih i upravnih procesa, vrijedni više od 700 milijuna kuna, koji će do 85 posto iznosa biti sufinancirani novcem iz fondova EU-a.

Bivši predsjednik Uprave Hrvatskog telekoma Ivica Mudrinić, koji je na Forumu sudjelovao kao osnivač tvrtke HUB 385, istaknuo je da je važno shvatiti trenutak u kojemu živimo i to da smo s jedne strane suočeni s demografskim padom, dok s druge strane imamo nevjerojatne prilike.

- Nedavno na Danu poduzetnika, gdje su dodjeljivane nagrade za poduzetnike godine, tri od pet finalista povratnici su iz Njemačke, a također tri od pet njih su iz Slavonije - kazao je Mudrinić.

Bez vizije

Dodao je kako hrvatsko društvo još nije utvrdilo kamo će ići, nema nacionalnu viziju razvoja, a bez nje je teško i definirati strategiju postizanja te vizije.

- Kad gledate na koji način tretiramo ljude koji su uspješni i koji su malo uzdignu, vidimo da okolina učini sve da ih zaustavi. To je tema kojom bismo se trebali baviti - kazao je Mudrinić. Zaključio je kako u poduzetništvu ne vjeruje u napredovanje “korak po korak”, nego da povremeno treba napraviti skokove te da su ICT sektor i digitalizacija za Slavoniju i Hrvatsku prilika za skok.

Forum je održan u četiri panela. Teme su im bile - Digitalna ekonomija, digitalni marketing i decentralizacija, Inovacija kao motor razvoja organizacija i lokalnog društva, Regionalno i međunarodno poslovanje - prilike i izazovi lokalnog pristupa te Povlačenje sredstava iz EU fondova za ICT sektor. U predavanjima i panel-raspravama sudjelovali su predstavnici akademske zajednice, poduzetnici i stručnjaci iz više informatičkih tvrtki, kao i predstavnici političke zajednice.

Igor MIKULIĆ
SVAKI ZAPOSLENI U IT SEKTORU DONOSI PRIHOD OD 560 TISUĆA KUNA

Hrvoje Balen iz zagrebačke Algebre iznio je u jednom od uvodnih predavanja podatke o hrvatskom IT sektoru. Kazao je kako on zapošljava oko 34 tisuće osoba te ostvaruje ukupan prihod od oko 30 milijardi kuna, od čega oko 30 posto izvozom. Balen je ukazao koliko su u toj industriji bitni ljudi, navevši podatak da se po zaposleniku ostvaruje godišnji prihod od oko 560 tisuća kuna te da je on prilično konstantan uz stalni rast broja zaposlenih u sektoru. To praktički znači da svaki zaposlenik u IT-u, ako ostane u Hrvatskoj, donosi taj prihod.

OSIJEK - REGIONALNI CENTAR

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota kazao je kako je svrha održavanja Foruma jačanje samog IT sektora preko obrazovne reforme i poreznih olakšica. Također i ukazati na važnost ulaganja u IT industriju te dobiti odgovor kako povući EU sredstva za taj sektor i kako zaustaviti odljev mladih i visokoobrazovanih. “U Osijeku smo se nametnuli i postali centar IT industrije ove regije”, zaključio je Piližota. Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin podsjetio je na odlične vijesti o dolasku u Osijek više uglednih tvrtki, naglasivši kako ne smijemo zaboraviti na domaće informatičke tvrtke koje su i pokrenule cijelu priču. “Osječko-baranjska županija uz Grad Osijek i Vladu svakako podržava ovaj projekt i nećemo biti samo moralna podrška. Tražimo modele da i financijski podržimo razvoj nove scene”, kazao je Vulin.

Možda ste propustili...

ŽURNO DONIJETI DODATNE MJERE ZA POMOĆ OVOME SEKTORU

Ugostiteljima promet pao za 50 %

HOSPITALIZIRANO 16 OSOBA OBOLJELIH OD KORONAIRUSA

Pet novopozitivnih osoba na području OBŽ

HOSPITALIZIRANO 9 PACIJENATA

OBŽ: Četiri pozitivne osobe

Najčitanije iz rubrike