Kultura
IZLOŽBA U GALERIJI FOTOGRAFIJE “MERAJA”

Grand Prix 17. Salona fotografije Robertu Gojeviću iz Zagreba
Objavljeno 22. studenog, 2016.

VINKOVCI - U organizaciji Fotokluba “Vinkovci” u vinkovačkoj Galeriji fotografije “Meraja” svečano je otvoren 17. Salon fotografije Vinkovci 2016., a selektor Boris Cvjetanović od pristiglih je 890 fotografija 96 autora odabrao 103 fotografije devet autora.

Grand Prix Salona dobio je Robert Gojević iz Zagreba (Pommer 1865 / fotografične slike naših narodnih spisatelja). Nagrađen je samostalnom izložbom u Galeriji fotografije “Meraja” tijekom Salona 2017.

- Posljednje tri godine koristim se procesom mokre kolodijske ploče (Wet Plate Collodion), koji je izmišljen 1851. godine. Tim procesom unikatno ručno izrađuju se fotografije na staklu. Moj prikaz posvećen je Franji Pommeru, koji je iz Danske došao u Zagreb sredinom 19. stoljeća. On je otvorio prvi stalni atelijer u Zagrebu. Želio sam se posveti tom velikom fotografu koji je nažalost zapostavljen i zaboravljen, a mislim da o takvim stvarima treba pričati. Dobiti Grand Prix puno mi znači jer vrlo je teško u Hrvatskoj uopće postaviti neki ozbiljniji trag baveći se fotografijom. To je medij koji se ne doživljava dovoljno ozbiljno, a razlog tome je pretpostavljam što je fotografiju prelagano napraviti. Kad je nešto lagano napraviti, mislim da se ne cijeni dovoljno - rekao je Robert Gojević.

Prvu nagradu dobio je Jerko Gudac iz Opatije (Rukavački zvončari), drugu Snježana Bratanović iz Pule (Dokumentarna serija fotografija; Početak i kraj), a treću Zvonimir Tanocki iz Vinkovaca (Kovači svoje sreće).

- To mi je priznanje autorskog rada koji je vrlo temeljan i vrlo ozbiljan. Ovo mi je šesta nagrada u godinu i pol dana na međunarodnim i klupskim izložbama u Hrvatskoj, tako da ova kolekcija koja je dobila sad treću nagradu, je proizvod koji sam radio tri mjeseca. Cijeli opseg te kolekcije broji 140 radova, za jednu ozbiljnu autorsku izložbu. Kolekcija je snimljena u kovačnici u Vinkovcima, Unidalu, te zahvaljujem njihovu rukovodstvu koje mi je omogućilo da portretiram radnike. Tamo je vrlo zanimljiva situacija za nas fotografe. U kovačnici vlada veliki mrak, da oni mogu vidjeti odljevke koji su vrući. To je da se ne bi ozlijedili. Izazov je to za fotografe, da se u takvim uvjetima mraka napravi fotografija - rekao je Zvonimir Tanocki.

Pohvala na ovogodišnjem, 17. Salonu fotografije dodijeljena je Krunoslavu Večenaju iz Koprivnice (Svijet je onakav kakvim ga očima gledamo), dok su ostali autori i fotografije uvrštene na izložbu: Suzana Bota iz Ivankova (Svatovski), Ivana Planinić iz Zagreba (Stanovnici tramvajskog prstena), Draško Regul iz Novog Jelkovca (Fotografizirani sjenopisi / Caverna magica) i Boris Štromar iz Zagreba (Croatia Full of Stars).

- Salon fotografije Vinkovci jedna je od najdugovječnijih izložbi toga tipa u Hrvatskoj, s kontinuitetom od punih 17 godina. Ove se godine opet puno autora javilo na Salon fotografije. To je još uvijek najjača izložba na državnoj razini. Međutim, ove je godine promijenjena koncepcija, što se od autora tražilo da šalju i na koji način. Autori su imali izbor da svatko odabere prikaz svog rada kroz 4 do 12 fotografija. Selektor je birao komplete fotografija autora, bez ikakvog izbacivanja pojedinih fotografija. Ni jedna fotografija ako je bila i lošija u tom autorovom izboru za predstavljanje samog sebe nije izbačena. Ove smo godine imali devet autora sa svim fotografijama koje su oni poslali. Sada smo sveli zapravo Salon na to da od gotovo stotinu autora samo devet ima fotografije izložene na Salonu i time su svi ti autori koji su ušli u izbor i fotografije koje su izložene na Salonu dobili na većem značaju. To je mali broj odličnih autora. Posebno raduje činjenica da je među devet odabranih autora dvoje članova našeg Fotokluba 'Vinkovci', Suzana Bota i Zvonimir Tanocki, što je veliki uspjeh samih autora kao i našeg fotokluba - istaknuo je Gordan Panić, predsjednik Fotokluba Vinkovci. Mario Kokaj

Zvonimiru Tanockom iz Vinkovaca treća nagrada, a Ivankovčanka Suzana Bota uvrštena u izložbu

PODRŠKA INSTITUCIJA

Salon fotografije već je prvog dana privukao iznimno velik broj posjetitelja. Izložbu je otvorio Mario Banožić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam grada Vinkovaca, koji je rekao: “Fotoklub u Vinkovcima okuplja sve više članova, to je jedna vrijednost Grada Vinkovaca u jednoj takvoj kulturi. Mislim da vinkovački Fotoklub svojim radom može konkurirati za veće potencijale, odnosno veće projekte, a Grad Vinkovci će uvijek dati podršku u radu Fotokluba kao i Salonu fotografije.” Salon fotografije pomogli su Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Ministarsvo kulture.

Možda ste propustili...

SVAKE NEDJELJE U 20 SATI, OD 25. LISTOPADA

Kreće Online kazalište uživo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana